Fent hipòtesis de futur en equip. Hi ha un exercici que vaig incorporar fa un temps al procés de fer un pla estratègic amb l’equip directiu. Ajuda a implicar l’equip lider a definir els grans objectius a tres anys vista. Vegem com funciona.
Objectiu de facturació a tres anys vista
Aquests són els passos:
- A la primera columna hi posem la facturació tancada de l’any anterior. Per exemple, del 2023.
- Tot seguit, posem una columna de la facturació a l’any tres, a partir de l’actual. És a dir, seguint l’exemple, de l’any 2027.
- Aquesta columna de la facturació de l’any 2027 la repetim tantes vegades com a membres de l’equip directiu, afegint les inicials de cadascun a la seva columna.
- El pas següent és que cadascú escrigui en un post-it el valor de facturació que creu que seria un objectiu ambiciós i raonablement assolible del 2027 (seguint l’exemple).
- Amb els papers ja lliurats, es van anotant les facturacions que ha pensat i escrit cadascun, deixant la propietat per al final.
- Cap al final, s’afegeix una columna amb la mitjana de les facturacions, només a títol informatiu.
- En una darrera columna titulada “Decisió” s’acorda l’objectiu de facturació a tres anys vista.
A la majoria de directius mai no se’ls ha preguntat què pensen sobre la facturació a tres anys vista. Això implica que la direcció general els dóna veu i vot sobre un tema tan rellevant que ajuda a augmentar la motivació.
Durant l’exercici es percep el nivell d’ambició dels col·laboradors respecte dels propietaris. Més d’una vegada he constatat que els directius de segon nivell aspiren a objectius més ambiciosos que els empresaris.
Que hi hagi una columna amb la mitjana, només és una dada estadística. L’important és la columna “Decisió”. No és un procés assembleari. La propietat té la darrera paraula. Però en el procés haurà escoltat el seu equip. I és probable (així ho he vist moltes vegades) que s’atreveixi a ser més ambiciós perquè el seu equip ho ha manifestat.
Objectiu de % de marge brut a tres anys vista.
El procés és idèntic a l’apartat anterior però centrat en el % de marge brut de l’any anterior i el % esperat a tres anys vista.
En aquest cas, les converses de l’equip se centren en si és millor créixer amb poc marge o créixer prioritzant el marge (que hauria de ser la prioritat).
En qualsevol cas, a una altra fila posem el marge en euros de cada una de les combinacions de facturació i % de marge.
He vist converses molt enriquidores als comitès directius sobre el model de creixement fent hipòtesis de futur en equip.
Altres objectius triennals
Segons la cultura de l’empresa i del que la direcció estigui disposada a mostrar, de vegades es comparteixen, de l’any anterior i de tres anys vista, altres conceptes, com:
- Benefici abans d’impostos en % i/o €.
- Nombre de persones i facturació per empleat.
- Ràtio d’endeutament
Fent hipòtesis de futur en equip
Aquest exercici és molt potent. Aconsegueix emergir el grau d’ambició de tots els membres de l’equip directiu. I permet a l’empresari liderar la decisió final del tipus de creixement que vol, escoltant a fons la resta d’opinions.
Si vols fer aquest exercici, en el marc de la implementació d’un pla estratègic, podem parlar sense compromís.
Aquí tens les meves dades de contacte.
Així com l’enllaç per si prefereixes una vídeotrucada.