Explica’m històries d’empreses. Corria l’any 2021 i jo era business coach homologat per la Unió europea, en el marc de l’SME instrument de l’H2020. Des del 2014 fins al 2022 vaig assessorar 56 startups en desenvolupar els seus models de negoci.
La qüestió és que tenia un client que sempre havia dirigit la pròpia empresa i que durant 20 anys no havia conegut altres experiències empresarials. Després d’unes quantes sessions acompanyant-lo al seu projecte, un bon dia em diu:
“Explica’m històries reals d’empreses que has dirigit o assessorat. Ja sé molt de la meva empresa. Em falta conèixer altres realitats empresarials, que tu em pots explicar”.
I així ho vam fer. Durant unes quantes sessions en línia (eren temps post-covid), li vaig estar explicant històries d’empreses. Em vaig adonar que tenia molts casos per explicar.
Aquí hi ha el resum d’algunes de les històries d’empreses que li vaig explicar:
Dirigir empreses
En aquest apartat li vaig explicar com havia dirigit empreses on era el CEO o gerent (depenent de la mida). Li vaig explicar per a cada empresa, quines dificultats havia tingut si era la filial d’una multinacional o una pime familiar. Vaig poder comprovar com cada empresa és un cas únic i que no valen receptes generalitzades.
Pel que fa a les nombroses empreses que he assessorat, li vaig explicar quins sistemes de gestió m’havia trobat, amb moltes casuístiques de cada sector.
Liderar persones
A la primera part li vaig explicar el meu aprenentatge, a base de prova-error, en dirigir les meves empreses des del 1989 fins al 2014. Vaig anar aprenent de mica en mica a voler tenir menys la raó (abans sempre la volia tenir), a preguntar més i a involucrar més els directius o responsables.
A partir de la meva nova activitat com a assessor el 2014, he seguit aprenent com escoltar més (per això vaig fer un curs intens de coaching), a preguntar millor i a facilitar que les persones donin el millor de si mateixes, que creguin en elles mateixes.
Amb el temps he après que dirigir empreses és liderar persones.
Fabricar, distribuir, serveis i programari
Per l’experiència pròpia, li vaig dir que, per mi, l’essència de cada negoci és diferent segons el focus principal.
- Fabricació: Volum per aconseguir economies d’escala que redueixin el cost per obtenir-ne marge.
- Distribució: Mentalitat molt comercial amb bons negociadors de compra per aconseguir marge.
- Servei: Prioritzar la relació i la confiança per fer un servei únic de valor afegit que faci que els clients repeteixin.
- Programari: Entendre a fons les necessitats de l’usuari final, usabilitat per fer-ho fàcil i bon màrqueting.
També li vaig explicar casos de combinar dues o més activitats:
- Fabricar + Distribuir
- Distribuir + Fabricar
- Fabricar + Servei
- Servei + Distribuir
- Programari + Servei
- Etc.
Fer plans estratègics
Vam fer el primer pla estratègic participatiu l’any 2000, després d’adonar-me que no podia dirigir jo tot sol. L’experiència va ser tan positiva per a tots que vaig seguir fent-los a totes les empreses que vaig liderar.
Com a assessor, en nombrosos casos també he proposat fer plans estratègics participatius amb l’equip directiu com una manera molt útil de fixar cap a on va l’empresa.
De fet, a base de fer plans estratègics durant 25 anys he sistematitzat el meu mètode d’implementació en sis mesos que he batejat com a “Espiral de Creixement”.
Fins i tot he escrit el llibre “Espiral de Creixement” amb les etapes concretes per fer un pla estratègic en equip.
Comprar i vendre empreses
Una de les activitats que vaig fer a la meva primera empresa és la de comprar petits competidors per créixer més ràpidament que només orgànicament. Vam anar adquirint pràctica en comprar actius (béns productius, cartera de clients, equips comercials, etc.) o bé adquirint les accions després d’una due diligence.
Així mateix, també li vaig explicar casos de venda d’empreses, en què em vaig adonar que una cosa és el valor teòric i un altre de molt diferent el preu de l’acord, que és un regateig com al mercat.
“Només el neci confon valor amb preu.”
Obrir i tancar empreses
La meva trajectòria també inclou projectes empresarials propis en què vaig arriscar el meu temps i diners. Em vaig adonar que una cosa és tenir una idea i una altra de molt diferent fer que aporti valor diferencial i que els clients ho necessitin i vulguin comprar. El que és innegable és que per crear empreses cal posar molta il·lusió i energia.
Un dels projectes empresarials (energies renovables) el vaig haver de tancar el 2008 per la crisi generalitzada, que a més va ser més cruel al sector de la fotovoltaica. Vaig aprendre molt més sobre gestió d’empreses en tancar la meva que en tots els MBA i IESE que havia cursat.
L’endemà vaig iniciar un altre projecte sobre una plataforma d’internet d’energies renovables. Vaig aconseguir demostrar que era econòmicament viable, però no vaig poder convèncer altres inversors per donar un impuls definitiu. En aquesta ocasió vaig aconseguir vendre la plataforma recuperant part de la inversió.
Durant quatre anys vaig estar com a membre al fòrum d’inversors privats de l’IESE, amb el que vaig aprendre molt sobre finançament de startups i saber què vol escoltar un inversor privat tipus business angel. O el que s’asembla molt a obrir i tancar empreses.
Internacionalització
Del 2016 al 2021 vaig participar en 120 projectes d’internacionalització, en col·laboració amb l’empresa holandesa BBI, de la qual vaig aprendre molt.
Això em va donar l’oportunitat de seguir explicant històries d’empreses que podien interessar al meu client, tant pels errors comuns en els processos d’internacionalització com per esprémer les claus d’una exportació amb èxit.
Viure els consells d’administració familiar
Vinc d’una família empresària, de manera que des del principi he viscut en primera persona (i ho segueixo fent) el que signifiquen les relacions familiars en la gestió de les empreses.
A la primera empresa que vaig dirigir, com a conseller delegat, també participava al consell d’administració de la filial.
Sempre he estat a consells d’administració familiars, a diferents nivells. A més, exerceixo com a conseller independent o assessor de comitès a diverses empreses.
Això em va permetre seguir explicant-li anècdotes viscudes a les nombroses empreses que he conegut.
Aprendre a guanyar-me la vida com a autònom
Des del 2014 vaig començar una nova trajectòria d’autònom com a assessor d’empreses. Sense diners i sense feina vaig haver d’aprendre a aconseguir clients interessats jo sol, realitzar el procés de venda (no tenia costum de fer-ho directament), assessorar amb les meves pròpies metodologies que havia d’estructurar, aportar valor, etc.
Com que no era fàcil, vaig reconèixer els meus punts febles i durant molt de temps vaig tenir dos mentors per a mi. Una experta a Linkedin i un mentor expert en assessorament a empreses. Sense ells dos no hauria aconseguit arribar a unes facturacions similars al meu salari com a conseller delegat. Amb mètode i molt esforç.
I ara ofereixo aquest servei de mentor a professionals que, com jo mateix, es volen reinventar en edats avançades.
Explica’m històries d’empreses
Tal com deia al principi, em va sorprendre que un empresari em demanés que li expliqués històries d’altres empreses.
A mesura que anaven passant les sessions, em sorprenia a mi mateix de la quantitat de casos i anècdotes que vaig ser capaç d’explicar, que podien aportar valor a qui sempre ha estat a la mateixa empresa i no ha tingut ocasió de veure altres casuístiques.
Encara que no ho vaig comptar, és possible que li expliqués al voltant d’un centenar d’anècdotes. Tampoc no són per escriure un llibre, però crec que van ser instructives. Almenys em vaig adonar que potser tenia més experiència de la que creia tenir.
Si creus que amb la meva experiència puc ajudar-te modestament a gestionar la teva empresa, només has de trucar-me.
Tens les meves dades en contacte. També per fer una videoconferència quan vulguis.