Innovació fàcil per a pimes

Innovació fàcil per a pimes

Innovació fàcil per a pimes. En les petites empreses no hi ha un departament de R&D. Però això no vol dir que no innovin. Es molt probable que sigui el propi empresari que lideri les idees innovadores de nous productes o serveis pels clients. La qüestió és: Com fer la innovació fàcil en les pimes?

La innovació ha de ser compartida

En les implementacions de plans estratègics que fem amb els equips directius d’empreses, normalment industrials, observo que hi ha molt desconeixement sobre els projectes o idees de futur.

Per això vaig dissenyar aquest senzill full per compartir visualment, de manera pràctica, quins projectes hi ha de present o de futur.

A continuació explico la plantilla de treball inicial, que desprès cal adaptar a cada empresa.

Prioritzar els projectes d’innovació

  • Llista de les idees d’innovació de productes o serveis.- En primer lloc cal fer una llista amb totes les suggeriments d’innovació amb valor afegit pels clients. Em trobo sovint que aquesta llista suposa una agradable sorpresa pels membres de l’equip directiu que desconeixien molts dels projectes.
  • Facturació estimada.- Quan sigui possible, es interessant estimar quina seria la facturació aproximada del nou producte o servei.
  • Marge brut % estimat.- En funció de productes o serveis similars que ja té l’empresa, es pot estimar un primer esborrany del marge brut en %.
  • Prioritat.- Amb elements anteriors, entre moltes altres consideracions tècniques, l’equip directiu marcarà la prioritat dels projectes. Amb una puntuació de 1 fins al final. Després s’ordenen per prioritat, deixant el 1er a dalt de tot. He comprovat com aquest simple exercici ajuda a prioritzar els esforços.
  • Data inici.. Tal com diu, es marca en quina data, o mes, comença el projecte. Després es veurà la importància d’aquesta dada.
  • Pressupost R&D.- Hi ha empreses que estan acostumades a pressupostos econòmics amb euros. En canvi, hi ha pimes mes petites que ja en tenen suficient amb una estimació d’hores.
  • Inversió executada.- Tan si han decidit fer el seguiment en € o en hores, convé anar registrant la seva evolució

Etapes de la innovació

Hi ha molts models d’innovació. Jo he agafat algunes idees que venen del mon de les start-ups, ja que saben innovar de manera més ràpida i econòmica, també aplicable a l’entorn de les pimes.

  1. Empatitzar.- Es la primera etapa que tracta d’entendre les necessitats dels clients, explicites o implícites. També inclou tendències i estudis de mercat.
  2. Idear.- En aquesta fase, cal dissenyar una proposta de valor i aportar solucions innovadores.
  3. Prototipar.- Ara toca construir prototips (reals o virtuals) el mes ràpid i econòmics possibles per començar a validar amb els clients.
  4. Calcular.- A mesura que es vagi validant la proposta, ja correspon començar a calcular costos, preus, capacitats de producció, etc.
  5. Implementar.- L’etapa final es produir i comercialitzar, fins arribar a les primeres vendes.
  6. Altres etapes.- En funció del sector, caldrà afegir noves etapes intermèdies. Per exemple en els sectors més regulats, caldrà afegir noves fases especifiques de cada empresa.

% de progrés.- La manera que he trobat més fàcil i intuïtiva d’omplir cada etapa es amb un el % de progres, entre el 0% i el 100%. Es suficient per anar informant a l’equip directiu com avancen el projectes. Resulta especialment rellevant pels departaments de producció, operacions, comercial i finances.

Data final.- Quan un projecte d’innovació ja passa a la fase de venda efectiva, es posa la data final del projecte. Això serveix per saber quan duren els nous projectes. No es el mateix que un projecte duri dos anys, que 12 mesos o 6 mesos. Ajuda a accelerar els procés d’innovació i de R&D.

Innovació fàcil per a pimes

Repeteixo que la plantilla només es una eina didàctica. Cada empresa ha de trobar la manera de compartir, amb un sol full senzill, els projectes d’innovació amb el seu equip directiu.

I jo proposo que es revisi un cop al trimestre.

  • Com veus el model?
  • De quina manera compartiu l’estat de la innovació?
  • Com es coordinen els esforços en innovació?

Si vols que en parlem, estaré encantat d’explicar-t’ho personalment.

Aquí tens les meves dades de contacte. O per videotrucada.