Coneixes la potència de la matriu d’Ansoff?

Coneixes la potència de la matriu d’Ansoff?

Coneixes la potència de la matriu d’Ansoff? En el procés d’elaboració del pla estratègic de la teva pime industrial, t’aconsello que facis la matriu de desenvolupament de productes i mercats que va concebre el PhD. Ansoff.

A tu i al teu equip us resultarà molt útil per ordenar les prioritats en productes, en segments de clients i en zones geogràfiques. Anem per parts.

El treball previ de la matriu d’Ansoff

Tal com he explicat en posts anteriors, has de fer aquests passos amb el teu equip directiu. No ho facis sol.

  1. Identificar les famílies de productes més rendibles.
  2. Definir els segments de clients més interessants.
  3. Establir les zones de creixement.

Amb aquestes tres prioritats estratègiques, ja tindreu els elements principals elements de la matriu.

  • Eix horitzontal: Les famílies de productes
  • Eix vertical: Els segments de clients

Recomano no fer distinció de zones en un primer moment. Les estratègies de zones es poden fer més endavant quan s’abordin nous mercats encara inexplorats.

1. Penetració de productes actuals i mercats actuals

La primera part de la matriu d’Ansoff, marcada en blau a la imatge, es correspon amb l’estratègia de penetració, aprofundint més en les oportunitats que encara ofereixen els nostres productes actuals als segments de clients ja coneguts.

És l’estratègia amb menys risc i més rendible a curt termini.

2. Desenvolupament de nous mercats amb productes actuals

El pas lògic següent és buscar nous segments de clients (ja sigui per tipus de client o per zona geogràfica) amb els productes actuals, que ja sabem que funcionen. Es la zona verda.

Aquesta estratègia afegeix l’esforç d’entendre bé les necessitats dels nous tipus de clients, però almenys, sobre la base de productes actuals.

3. Desenvolupament de nous productes en mercats actuals

Un nivell més de risc suposa invertir en el desenvolupament de nous productes, encara que per minimitzar-ne el risc, només per als segments de clients ja coneguts. (Zona taronja)

Tot i que aquesta estratègia suposa invertir a llarg termini en nous productes, és necessària per assegurar la viabilitat de l’empresa a través de la innovació.

4. Diversificació de nous productes a nous mercats

Quan se’n va a nous segments de clients (encara desconeguts) amb nous productes (encara no validats), estem davant d’un doble risc. Només es pot diversificar quan hi ha una elevada rendibilitat amb les estratègies de penetració i desenvolupament de nous mercats que puguin finançar la innovació en nous productes. (Zona vermella).

Diversificar només té sentit quan s’han cobert bé les etapes anteriors.

Coneixes la potència de la matriu d’Ansoff?

Aquí tens un article més complet que vaig escriure sobre la matriu d’Ansoff, amb el títol Oportunitats a Productes i Mercats.

És un exercici molt potent, que fem amb els equips directius, en definir els plans estratègics de les empreses industrials. Ajuda molt a enfocar les prioritats en productes i segments de clients.

Et ve de gust fer en equip aquest exercici de la matriu d’Ansoff a la teva pime?

Aquí tens les meves dades de contacte.