Les pimes aprendran a ser startups

Les pimes aprendran a ser startups

La teva Pime està preparada per reinventar-se com una Startup? Les pimes aprendran a ser startups. No els tocarà més remei. Hauran de reinventar-se amb nous productes i mercats, endinsant-se en entorns incerts com fan les startups.

Innovació de productes

Tota pime necessita innovar la seva gamma de productes de manera constant. El que passa és que potser el ritme d’innovació és més lent que els seus competidors i van perdent quota de mercat progressivament. Per tant la seva manera habitual d’inventar i comercialitzar nous productes s’està quedant obsoleta. Cal reinventar la seva R + D.

En aquest sentit, les metodologies “agile” que utilitzen les startups per crear nous productes i serveis resulten molt útils per accelerar la innovació amb els mínims riscos. Per alguna cosa grans empreses com Toyota o General Motors utilitzen aquestes metodologies com el “design thinking” per accelerar la creació i venda dels seus nous prototips.

Nous segments de clients

També és possible que la pime vegi que la seva facturació descendeix en els seus clients actuals i ha de explorar com vendre els seus productes habituals a nous segments de clients. El problema està en que no coneixen les necessitats d’aquest nou perfil de client, de manera que el procés comercial s’allarga massa temps, amb errors lents i costosos.

Per a aquest objectiu, les startups han desenvolupat mètodes per explorar les necessitats i desitjos de nous tipus de clients de manera molt ràpida i econòmica. Amb això aconsegueixen tenir informació ben estructurada per adaptar els seus productes o serveis a aquestes noves necessitats, minimitzant el risc d’error.

Nous productes en nous mercats

Quan veritablement és imprescindible aplicar els mètodes de les startups és quan la pime s’adona que ha d’innovar simultàniament en nous productes per a un segment de clients que desconeix.

En conseqüència, el més probable és que dediqui massa temps i un excés de recursos econòmics per desenvolupar nous productes que probablement no tinguin èxit en el nou segment de client. Desconeixen massa variables de productes i clients com per encertar.

En aquest cas és quan els mètodes de les startups resulten més útils. Les startups, per definició, creen nous productes en nous segments de clients dels quals desconeixen gairebé tot en els primers passos. Es mouen en entorns que en anglès s’anomenen VUCA (Volàtils, Incerts – “uncertainty“, Complexos i Ambigus). Aquestes incerteses són molt incòmodes per a les pimes.

Les pimes no tenen més remei que reinventar-se o morir.

Les pimes aprendran a ser startups

En la meva trajectòria directiva i/o com a assessor, he estat en múltiples pimes i startups. I he vist i comprovat com algunes de les metodologies pròpies de les startups són molt útils quan les pimes necessiten accelerar el seu procés d’innovació en productes i/o segments de mercats.

Pots consultar alguns d’aquests mètodes de startups aplicables a pimes en el meu programa “Impuls Espiral per Startups“.

Vols saber com innovar en la teva pime amb els mètodes ràpids i econòmics de les startups?

Truca’m o escriu-me i farem una videoconferència per explorar si aquests mètodes poden accelerar la vostra innovació.

Albert Campi
Acompanyo empresaris a impulsar el seu negoci
albert.campi@spirostrategy.com
+34 630 960 760

Posts anteriors

Propers Webinars

Consulta a l’Agenda els propers webinars i tallers sobre Estratègia, Equips i Internacionalització..

Si vols apuntar-te a algun (o varis) d’aquests webinars, escriu-me a albert.campi@spirostrategy.com i t’enviaré una invitació.